látnivalók & programok

2_7

Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása templom

Az 1718-ban felszentelt templom szembetűnő főoltára a a Szeplőtelen Fogantatást ábrázolja. Ismeretlen mester munkája a XVIII. századból. Az egyházközség az elmúlt években sikeres pályázatok segítségével megerősítette a templom több mint, 300 éves tornyának támfalát, a templom tetőszerkezetét, megújult a külső vakolat, illetve a 2022 -es év végére a lábazat és a külső kőborítások restaurálása történt meg. Igyekszünk megőrizni templomunkat, az utókor számára. A 2019 -es évtől kezdődően, a falu iskolája, mely a volt uradalmi birtok, de eredetileg Jezsuita rendház. az Egyházmegye fennhatósága alá tartozik.

Kvarcitsziklák

A kvarcitsziklák Pázmánd egyik jelentős természeti örökségének számítanak.

A község déli bejáratánál a műúttól mintegy 100 méterre különleges szikla alakzatok láthatók az út bal oldalán. A változatos sziklaképződmények a korai földtörténetet idéző különlegességek. A gránitban lezajlott utóvulkáni hidrotermális tevékenység hatására alakultak ki ezek az igen kemény, egyedi hidrokvarcit formák, melyek a Velencei-tó környékének különleges értékét képezik. A Velencei-tó kedvelt kirándulóhely, az idelátogatók számára különleges élményt jelenthet a kvarcitsziklák megtekintése.

Fotó: kirandulastervezo.hu

Pazmand_Kvarcitsziklak_10
pazmandivizimalom_nemethzsolt-2-1

Vízimalom

A törökök kivonulása után kezdték el építeni a Bágyom-patak partján a vízimalmot, amely az 1782-es térképen már szerepelt. 1938-ban Arnold Kálmán, a falu utolsó molnárja vette meg a malmot és használta egészen 1951-ig. A épületet nem államosították, a folyamatos állagromlás miatt az 1970-es években elbontották. A területet a pázmándi származású Hegyi János és családja azzal a határozott szándékkal vásárolta meg 1998-ban, hogy eredeti állapotában helyreállítja a malom épületét, a hozzá tartozó műszaki berendezésekkel együtt.

Korabeli dokumentumok, az 1932-es műszaki leírás és engedélyezési okirat másolatok birtokában kezdődött a munka. Az újjáépített vízimalom kereke 2001. november 7-én fordult meg először.

Fotó: Németh Zsolt szmo.hu

Tájház

2005 augusztusában a község lakóinak összefogásával nyílt meg a Pázmándi Tájház. Berendezése a XX. század elejének lakókultúráját, bútorzatát, viseletét, valamint konyhai és gazdálkodási eszközeit mutatja be. Az épülethez csatlakozik egy újonnan megépített Pajta épületrész, amely elképzeléseink szerint a tavaszi és nyári időszakban népi mesterségek bemutatása és elsajátítása tekintetében közösségi alkotóházként is funkcionál, helyet ad különböző időszaki kiállításoknak, közösségi rendezvényeknek.

Nyiltvatartás infó

Tájház gyűjteménye és a kiállítás megtekinthető:
vasárnap 14-16 óra között, valamit előzetes telefonos egyeztetés alapján.
7165-211108132955275359

A környék és a Velencei-tó "legmanóbb" családi szálláshelye!